Thursday, March 17, 2011

Kari Kepala Ikan Tenggiri


Hari ini honeyz nak letak gambar kari kepala ikan lak. Sudah agak lama honeyz x masak untuk family. Depa tu, asyik2 makan nasi kedai jek... maklumlah tempahan coklat, muffin dan krim puff berderet aje. Menu mereka hari2 Nasi Goreng USA, kuetiau lah... sampai depa naik boring. Disebabkan jadual tempahan tidak terlalu pack dan lama lagi... maka honeyz masaklah lauk kegemaran hubby dan ank2.. kari... Husband honeyz ni mmg hantu kari... dari kecik sampailah besar maknya ari2 masak kari... x kiralah kari ikan, daging, ayam, telur atau ikan masin. Dan honeyz juga kena belajar masak kari ni every weekend ngan mak dia sebelum kahwin. Masa tu fed-up gaklah kan sebb kadang2 jadi kadang tercairlah... Tapi lama kelamaan honeyz dah expert dah. Dan yang paling honeyz suka masak kari mak mertua ni just main campak2 aje dan x perlu nak tengok atau kacaunya selalu... sampai masa padam api dan hidang... byk keje leh buat...walaupun xde daun kari... tapi baunya ... semerbak....dan rasanya... mmph sehingga menjilat jari...

Kari Kepala Ikan Tenggiri:

Kepala ikan tenggiri dibelah 2 dan dibersihkan dan digaulkan bersama garam dan kunyit
3 ulas bawang merah -dihiris
2 ulas bawang putih-di hiris
2 sudu besar rempah kari ikan - any brand (honeyz guna babas)
Air asam jawa secukupnya...
santan dari 1/2 biji kelapa (agak2 dapat 3/4 mangkuk tau fu fah)
sayur bendi atau terung
cili hijau jika suka untuk hiasan
1 biji tomato
minyak untuk menumis

caranya ringkas... aje

-panaskan minyak dan masukkan bawang putih serta merah sehingga naik bau
-masukkan rempah kari... kacau jgn bagi hangit
-masukkan air perahan asam jawa dan sebatikan rempah kari
-masukkan kepala ikan bila sebatian asam jawa dan rempah kari mendidih
-biarkan seketika sehingga nampak minyak naik...
-masukkan santan dan kecilkan api
-masa ni bleh ar masukkan garam ikut selera anda...
kemudian masukkan sayur bendi, terung, cili hijau dan tomato.
-biarkan ia mendidih sendiri sehingga masak.

* Honeyz nak tau kari tu dh masak senang aje... kalau honey dukkat depan.. dan tercium bau kari yang harum serta menyelerakan... so dh masaklah...

Sorylah honeyz x pandai nak ajar orang... serupa ngan MIL. Honeyz belajar pun dari pemerhatian secara langsung atau tidak langsung...

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Followers

Total Pageviews