Wednesday, January 25, 2012

Kek Pandan Layer


besar pulak loyang ni... lain kali guna bekas yg kecik sikit baru cantik


Kek ni kak honeyz cuba buat petang tadi lepas baca feedback dr ramai kata kek ni sedap. Oleh kerana masih bercuti so kak honeyz pun mencuba walaupun xde springform/loose tin, kak honeyz gagahkah jugak buat sbb nk tau kesedapannya. cuma kat sini bentuknya xdelah secantik mana sebb terguna loyang yg terbesar. Lain kali xde springform pun xpe pakaile apa2 bekas sbb kek ni snng lekang rupanya... sapa2 nk cuba boleh amik resepi hajah noraini... rasanya sedap dimakan ketika sejuk..dan x terlalu manis...



Bahan-bahan :1 biji kek span pandan bersaiz 9 inci


Bahan Kastad:
1000 gm air
125 gm gula
5 helai daun pandan,disimpulkan
110 gm susu cair Carnation/Ideal
2 gm mentega (sedikit saja)
1 1/2 sudu teh jeli segera (instant jelly)
85 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
50 gm santan serbuk (segera)


Cara Membuatnya :
1. Kek span dihiris 3 lapisan. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan diatas ke dalam sebuah periuk.
3. Kacau diatas api sederhana hingga pekat dan mendidih. Angkat.
4. Sediakan tin springform atau loose tin bersaiz 9 inci.
5. Masuk lapisan kek pertama.Ia perlu kecil sedikit dari tin. Jika besar potong tepinya
6. Ambil satu cawan kastad dan tuangkan diatas dan kelilingnya. Ratakan.
7. Buat lapisan kedua dan ketiga.Habiskan kastad. Biarkan sejuk baru masuk petiais.
8. Sejukkan kek 5 jam dalam peti ais sebelum dipotong.
9. Hiaskan mengikut citarasa anda.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Followers

Total Pageviews