Monday, June 14, 2010

Kuih Bakar atau Bingka


Malam tadi buat kuih bakar ni lagi untuk breakfast esok. Last week dah buat masa kakak honeyz datang ngan family dia tapi x puas makan sebab dapat rasa sorang sikit jek. Abih dah ramai ye dak... so sesiapa yang nak resepi kuih bakar ni lehlah ambil kat sini.. resepi ni pun honeyz follow dari resepi kak hanieliza... Terima kasih kak hanieliza untuk resepi kuih bakar ni... memang sedap... anak2 honeyz pun suka...

Acuan Kuih Bakar



honeyz guna acuan ni


Boleh juga guna yang ni kalau xde yang acuan di atas

Resepi Kuih Bakar
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula
1 sudu kecil garam
2 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 cawan air daun pandan (10 helai daun pandan)
3 biji telur
Sedikit pewarna hijau jika mahu (honeyz x pakai)
sedikit bijan yang digoreng tanpa minyak (honeyz x pakai)

Cara membuatnya
  1. Satukan tepung, gula, garam, santan dan air pandan dalam bekas. Kacau hingga sebati. Masukkan telur dan kacau lagi sampai sebati. Kemudian tapiskan. Kalau malas bolehlah diblenderkan aje bahan kemudian tapiskan.
  2. Lengserkan acuan kuih bakar atau loyang dengan sedikit minyak.
  3. Masukkan adunan yang telah ditapis kedalam acuan dan bakarkan di atas api yang kecil.
  4. Sekiranya anda menggunakan loyang, sila bakarkan dengan menggunakan oven dengan suhu 180'C selama 1 jam dengan api atas bawah.
  5. Bagi penggemar bijan, bolehlah ditaburkan bijan yang telah digoreng tanpa minyak keatas kuih bakar tadi selepas 30 minit ianya dibakar.


4 comments:

  1. mak wadud pown pandai wat.. so x yah mintak akak pos lagi dah..hahaha

    ReplyDelete
  2. perghh.. macam sedap je kuih nih

    ReplyDelete
  3. sedap kuih bakar ni....nak ambik resepi ye..

    ReplyDelete
  4. payah jugak nak wt kalau tak pandai..pasal takut jadi lembik ,dan kengkadang bakar jd tak sekate..nak kene belaja lg nih..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Followers

Total Pageviews