Friday, October 15, 2010

Chicken Lasagna


Ni chicken lasagna yang kak honeyz buat lagi last sunday. Baru ari ni nak buat posting... asyik bertangguh je.. Lasagna ni kak honeyz buat lagi sebab anak2 dan hubby suh buat sebab depa x puas makan masa kak honeyz buat pada 3rd Open House Raya di rumah kak honeyz di penghujung bulan Syawal. Tak sangka pulak kak honeyz buat 2 tray besar abis licin kesemuanya. Nak ambil gambar menu hari tersebut pun x sempat. Jiran2 yg dah beraya kat umah kak honeyz pun datang beraya lagi sebab dengar kak honeyz masak ala-ala western ari tu. Mana taknya, kak honeyz buat menu di luar kebiasaan (selalu wat nasi minyak, tomato, beriyani or nasi ayam). Nasib baik gambar lasagna ni pun kak honeyz sempat snap, tu pun selepas kak honeyz perasan lasagna dalam tray besar dah abis dimakan oleh anak2 dan hubby.

Kepada sesiapa yang nak resepi sila ambil kat sini ye:

Chicken Lasagna
Lasagna Sheet Secukupnya direbus
Sos putih
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2 kotak 250 ml susu full cream(apa2 brand)
Mozarella Cheese (yang ni kak honeyz agak2 je ikut tekak kak honeyz)
Sedikit garam,
Sedikit lada sulah
Cara: Cairkan butter dalam kuali atau pan dengan api perlahan kemudian masukkan tepung kacau hingga sebati. Jgn sampai bergentel. Masukkan Susu kacau rata kemudian masukkan cheese, garam dan lada sulah. kacau rata sehingga kuah agak pekat. Ketepikan.

Sos Daging
1 paket ayam/daging kisar brand ramly
2 ulas bawang putih di cincang
1 biji bawang besar di potong dadu
1 batang carrot juga di dadu
1 biji buah tomato di dadu
1 tin tomato puree
sedikit oregano
gula dan garam secukupnya.
Cara: panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan ayam atau daging. Bila daging agak empuk, masukkan tomato puree dan bahan2 lain. Masukkan garam dan gula. Suaikan rasanya ye.. dan kalau boleh sos daging hendaklah mnis sedikit sebab sos putih akan berasa masin disebabkan ada cheese.(untuk sesiapa yang sukakan pedas- eloklah tambahkan cili sedikit dalam masakan)

Cara Melapis Lasagna
Ambil loyang dan ratakan sos daging di permukaan loyang. Kemudian taburkan sedikit mozarella cheese yang telah di parut. kemudian aturkan lasagna sheet rapat menutupi permukaan sos daging. kemudian letak lagi sos daging di ikuti dengan sos putih serta sedikit parutan cheese. Ikuti langkah ini sehingga penuh loyang tersebut. Kemudian bakar selama 40- 45 minit dengan suhu 185'C.



6 comments:

  1. mai jer umah akak, mesti ada makanan.. hehehehe... tapi yang banyak mesti la praline akak, ekekeke

    ReplyDelete
  2. ye lah wadud, sapa yang datang umah kak honeyz mesti dapat makan punyer. Tapi kena calllah dulu kalau tak minum air kosong aje...

    ReplyDelete
  3. lasagna ni bleh ambik tempahan ke...?

    ReplyDelete
  4. salam... minta resepi yer :)
    http://littleputeri.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. little resepi. Ambillah akka izinkan.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Followers

Total Pageviews