Tuesday, October 4, 2011

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api


Pernah makan siput sedut x? Suka x? Kak honeyz pun suka makan tapi dulu x tau camnelah nak masak siput ni. Mula2 dulu geli gak nak makan tapi masa preggy anak kedua terliur pulak tengok kawan kak honeyz makan siput sedut ni. Berdesit2 dia menyedut siput tu. Mulai hari tersebut kak honeyz pun sudah pandai makan benda ni. Tapi beli je lah bila nak makan.

Tapi 2 ari lepas kak honeyz berkobar2 nak masak sendiri siput ni. Sebabnya kat umah sudah ada 3 org yg suka makan :- Hubby, kak honeyz & ank bongsu kak honeyz. So pe lagi lepas je anta tempahan kak honeyz terus ke Tesco. Kebetulan ada pulak siput ni kat sana, x banyak pun yg tinggal dapat le lebih kurang semangkuk. Jadile buat permulaan.

Cara nak cuci siput berlumpur ni. Kak honeyz ikut petua yg dapat kat tenet
1) Lumurkan hampas kelapa dengan siput yg belumpur. Tujuan untuk membuang segala lumpur dan hanyir siput.
2) Biarkan seketika. Kalau boleh tutuple bekas tu sebabnya siput ni sangat merayap2
3) Bilas 3 kali dengan air bersih
4) Potong bontot siput dengan playar. X payah guna pisau atau parang. Guna playar lagi senang. Sekali kepit dah terpotong bontotnya.
5) Bilas sekali lagi dan sedia untuk di masak.
6) Masaklah seperti masak lemak cili api ayam kesukaan korang.

Ha tengoklah siput sedut yg kak honeyz masak tu. Orang kata sedap masak ngan batang keladi atau buah labu. Tapi kak honeyz masak dengan daun kunyit je pun dah sedap. Nak nye pulak tambah dengan ikan goreng, ikan masin serta sambal tempoyak. Terangkattttttt....

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails

Followers

Total Pageviews